Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 849, 12 april 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzdefotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer


Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hierBBZ nieuws:

— BBZ komt met nieuwe Algemene Voorwaarden

Overig nieuws:

— TE KOOP: Klipperaak uit 1994 (advertentie)
— Politieonderzoek naar Amicitia klaar
— Bruine vloot vervangt houten mast door staal

— Tv-promofilmpje en postzegel over Sail

— Vlaggetjesdag Muiden 2017
— Tall Ships zoeken 350 jongeren voor aan boord

— Geslaagde Vlootdag 2017 Harlingen

— Namen nieuwe schepen Doeksen bekendgemaakt
— Voorwaarts moet voor Groningen behouden blijven

— Draaischema Eilandbrug hindert chartervaart

— Wiegbrug nog zeker drie weken dicht
— NBKB start “wetsite” voor de binnenvaart-wetgevingBBZ nieuws

— BBZ komt met nieuwe Algemene VoorwaardenDe Algemene Voorwaarden zijn ge-update en komen binnenkort beschikbaar. Hoewel er wel geprobeerd is er samen uit te komen is geen co-productie meer met de TCN. De verschillen met de TCN HISWA voorwaarden zullen niet groot zijn. De twee belangrijkste verschilpunten zijn de annuleringsvoorwaarden en de geschillenregeling.

De annuleringsvoorwaarden zullen in de BBZ voorwaarden gelijk blijven aan de oude voorwaarden. TCN HISWA willen het zo veranderen dat de sancties op annulering van een reis worden verlicht en dat is dus ten nadele van de vervoerder. Om gebruik te kunnen maken van de geschillencommissie moeten scheepseigenaren lid worden van de HISWA.
De BBZ Algemene Voorwaarden zullen binnenkort op de website worden gepubliceerd.


Einde BBZ nieuws

— TE KOOP: Klipperaak uit 1994 (advertentie)Prachtig, perfect onderhouden stalen zeilschip met alle authentieke elementen van een oude platbodem. Nieuw gebouwd in 1994 voor charterwerkzaamheden. Een klipperaak met een zeer bijzonder en werkelijk adembenemend interieur. Nieuw in een prachtig klassiek ogend jasje. Een MEER DAN COMPLEET zeilschip met een grote WOW-factor! Perfect geschikt om op te wonen en/of te werken. Bovendien een snelle zeiler die al vele prijzen in de wacht heeft gesleept.
Vraagprijs €425.000,-.
 
Technisch is het schip tip top in orde. Volledig gecertificeerd, gekeurd volgens de gestelde normen en veiligheidseisen. Er is geen achterstallig onderhoud. De mast is in 2016 vernieuwd.
 
Het charterbedrijf is geschikt voor maximaal 40 (45) dagpassagiers - voor de wal ruim 60 gasten - en heeft 10 slaapplaatsen. Het schip heeft een hele goede reputatie wat betreft gezelligheid, hygiëne en catering. De Facebook-pagina is druk bezocht evenals de website die u er gratis bij krijgt. Klik hier voor de website.

Het schip heeft een vaste ligplaats in het centrum van Hellevoetsluis met een nieuwe loopbrug, landvasten, water en stroom. Bedrijfsvoortzetting ter plaatse is mogelijk in overleg met de gemeente.
Kijk hier voor uitgebreide info   
— Politieonderzoek naar Amicitia klaarHARLINGEN Het politieonderzoek naar het ongeval op klipper Amicitia vorig jaar is afgerond. Het Openbaar Ministerie beslist eind mei of er vervolging komt. Onlangs hoorde de politie de schipper en de bemanning nog eens. Op het schip overleden drie mensen toen de mast afbrak.

Sinds die tijd buigen allerlei instanties zich over de oorzaak en de mogelijke consequenties van het ongeval. Geen van de instanties laat zich hierover uit. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt voor de zomer nog met het definitieve rapport. De OVV brengt de oorzaak van het ongeluk in beeld en kijkt naar de wijze van certificering van schepen van de bruine vloot.

Uitkomsten van technisch onderzoek van de mast door TNO behoren tot het politiedossier. Hierover doet het openbaar ministerie geen mededelingen. Schippers die zich gereedmaken voor het nieuwe vaarseizoen, merkten dat keurmeesters afgelopen winter kritischer waren op de masten.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)  
— Bruine vloot vervangt houten mast door staal


Mastenkeuring, Foto: La Bohème

De schippers zaten de afgelopen wintermaanden niet stil. Het mast-ongeval in augustus vorig jaar hield vele schippers bezig, aldus Paul van Ommen, directeur van branchevereniging BBZ.

De schrik zat hen in de benen nadat op 21 augustus plotseling het bovenste deel van de voorste mast van tweemastklipper Amicitia afknapte bij het invaren van de haven. Bij de val van de mast werden drie Duitse toeristen dodelijk geraakt.

 - Onderzoeksfase afgerond
Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog steeds niet bekend. Bevindingen van de politie, die voor het technisch onderzoek TNO inschakelde, maakt deel uit van het politiedossier. Hierover wordt niets naar buiten gebracht. Mogelijk gebeurt dit eind mei wel, wanneer het Openbaar Ministerie beslist al of niet over te gaan tot strafvervolging.

Een andere instantie die de precieze oorzaak wil achterhalen, is de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Woordvoerder Wim van der Weegen laat weten dat de onderzoeksfase is afgerond en men bezig is met het schrijven van het concept-rapport. ,,Hierop kunnen betrokkenen nog reageren, waarna de reacties weer moeten worden verwerkt.’’ Van der Weegen verwacht publicatie van het OVV-rapport voor de zomer.

 - Extra keuringen
De beroepsvereniging BBZ zelf probeert zoveel mogelijk kennis over houten masten onder de bijna vierhonderd leden in de vereniging te delen. Aan de Dokkade in Harlingen willen enkele schippers niet spreken over de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen in relatie tot het ongeval. Een van hen zegt dat opnieuw aandacht hiervoor slecht is voor de branche, die het bij tijden al lastig heeft.
Lees het gehele artikel op de bron: LC

— Tv-promofilmpje en postzegel over SailEr komt een speciale postzegel voor Sail Den Helder op de markt. Het zeilschip De Morgenster wordt op de zegel afgebeeld. De Morgenster figureert ook in een tv-commercialop de landelijke televisie.
Dat meldt postzegelhandelaar Kees van der Wel die donderdag de directie van Sail 2017 op bezoek had. ,,Ze waren zeer enthousiast over het plan om een postzegel aan Sail te wijden.’’ Het is de bedoeling dat de zegel begin juni op de markt komt. Van de Wel wil het eerste exemplaar uitreiken aan burgemeester Koen Schuiling. Er komt ook een eerste dag envelop uit.
Filmpje
Inmiddels is er door het Helderse bedrijf Kbaal een Sail-promotiefilm gemaakt. Het toont hoe de droom van een jongetje dat een zelfgeknutseld zeilscheepje op het strand te water laat 37 jaar later gerealiseerd wordt als hij aan het roer van de schoenerbrik Morgenster naar Den Helder vaart waar van 22-25 juni Sail plaats vindt. Het filmpje verschijnt vanaf volgende week op de regionale zender NH en vanaf 1 juni op de landelijke televisie in de Ster-reclames.
Lees het gehele artikel en het filmpje op de bron: NHD  
— Vlaggetjesdag Muiden 2017Op 17 april wordt het vaarseizoen in Muiden geopend met de Vlaggetjesdag Muiden. De Muider schippers nodigen bezoekers uit aan boord en ook aan de wal is er van alles te doen.

RIB varen, oude ambachtenmarkt, poffertjeskraam, palingroker, haringkar, vers gerookte zalm, 5 Shantykoren, diverse accordeonisten. Voor ieder wat wils in de monding van de Vecht en aan de oevers van het IJsselmeer!

Naast de Muider charterschepen zijn er dit jaar ook een paar Huizer botters, de driemaster Sanne Sophia en de Hydrograaf, bekend als pakjesboot van Sinterklaas aanwezig. Als speciale gast kunt u de Meander van Stichting Vaarwens bezichtigen. Zij verzorgen al tien jaar gratis dagtochten voor mensen die een zeer slechte levensverwachting hebben door een bedreigende ziekte.

Verder zijn marktkramen van o.a. Scouting Muiden, Zeilvloot Muiden, Waterproof-Events en City of Sails.  Er treden zeemans- en smartlappenkoren op. De Muider horeca zorgt voor een gastvrij onthaal. Alle schepen zijn gratis te bezichtigen, alleen het RIB varen kost € 5 per persoon.
— Tall Ships zoeken 350 jongeren voor aan boordDe schepen vertrekken pas over anderhalf jaar, maar vanaf 8 april kunnen jongeren zich inschrijven voor Tall Ships 2018.

In de zomer van 2018 is het zover. Dan zeilen weer vele tientallen klassieke zeilschepen van over de hele wereld mee met de Tall Ships Races. Om zoveel mogelijk jongeren aan te moedigen zich in te schrijven als trainee, is vorige week vrijdag de wervingscampagne van start gegaan op de tachtig jaar oude Christian Radich aan de Dokkade in Harlingen.

„Backpacken op zee.” Dat is wat de deelnemers te wachten staat volgens Arjen Mintjes, directeur van de Maritieme Academie Harlingen. „Een kapitein zei me: het doel is dat de trainees het hele schip overnemen.” Toch hoeven deelnemers niet deskundig te zijn. „Aan het begin van de race zeggen ze: die mast durf ik niet in. Maar aan het einde van de rit klimmen ze er zo in.”

Tall Ships draait niet alleen om schepen, maar ook om vriendschappen. Mintjes vindt het mooi om te zien hoe het varen mensen over de hele wereld verbindt. „Zodra je eenmaal de zee op bent doen de sociale media het niet meer. Dan moet je écht communiceren. We wonen allemaal in verschillende landen, maar we delen dezelfde zeeën.”

The Tall Ships Races zoekt 350 jongeren tussen de 15 en 25 jaar die in 2018 als trainee aan boord willen stappen van een van de schepen die op dat moment in de haven van Harlingen liggen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Geslaagde Vlootdag 2017 HarlingenHARLINGEN- Zaterdag vond wederom de jaarlijkse Vlootdag plaats op en in de Zuiderhaven in Harlingen. Een jaarlijks terugkerend evenement waarmee traditioneel  het vaarseizoen van de "Bruine Zeilvloot" wordt geopend. Op deze dag was er een nautische markt en diverse optredens van diverse koren.

Uiteraard was het ook weer mogelijk om de traditionele zeilschepen van binnen en van buiten te bewonderen of om een rondvaart door de havens te maken. Hoogtepunt voor velen was de bezichtiging van het Noorse tall ship ‘Christian Radich’ dat lag afgemeerd in 't Dok. Tevens werd er weer het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien gehouden. De roeiers moesten een parcours door de havens van Harlingen en buitengaats worden afgelegd.
Lees het gehele artikel op de bron: Scannernet  
Voor meer foto’s kijk je ook op Harlingen Online 
Of voor een videoverslag van Harlingen Online kijk je hier  Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Namen nieuwe schepen Doeksen bekendgemaakt
 


Rederij Doeksen heeft de namen voor de twee nieuwe veerboten bekend gemaakt. Eerder dit jaar werd mensen gevraagd suggesties in te sturen.

De rederij heeft uit de vele suggesties gekozen voor twee zeevaarders en ontdekkingsreizigers, die onlosmakelijk verbonden zijn met zowel Vlieland als Terschelling: Willem Barentsz en Willem de Vlamingh.

Met de keuze voor deze twee namen wil de rederij zowel de band met de beide eilanden, als het pionierskarakter van de schepen onderstrepen. Beide schepen zijn zo milieuvriendelijk mogelijk ontworpen en voorzien van LNG-motoren.

“De naam Willem Barentsz was één van de toppers uit de lijst inzendingen. Hij kwam maar liefst 27 maal voor, ongekend! We hebben dit zeker laten meewegen. De link naar het allereerste schip van Rederij Doeksen, de Willem Barendsz uit 1908, woog eveneens zwaar mee. Tegenwoordig is zijn naam onlosmakelijk verbonden aan het Maritiem Instituut op Terschelling, het best uitgeruste nautisch-technische instituut van Nederland waar jonge zeevarenden worden opgeleid”, stelt Paul Melles, directeur van Rederij Doeksen.

“En Barentsz, die op Terschelling werd geboren, was natuurlijk een echte pionier, net als zijn collega Willem de Vlamingh. Deze geboren Vlielander bracht grote delen van de Westaustralische kust in kaart. Het standbeeld van Willem de Vlamingh staat aan de haven op Vlieland, waar hij uitkijkt over zee en de veerboten ziet aankomen.”

— Voorwaarts moet voor Groningen behouden blijven
 


Dat vindt de 80-jarige Stadjer Kees Kremer. Hij onderzoekt met onder meer oud-wethouder Egbert Swart van Bedum de mogelijkheden om de tweemastkoftjalk uit 1899 voor Groningen te behouden.

Een week geleden maakte het bestuur van de stichting tot behoud van de Voorwaarts Voorwaarts bekend niet langer aan de doelstelling van de stichting te kunnen voldoen. Er is geen geld voor noodzakelijk onderhoud aan het luikendek en aan de toiletgroep. Ook voor groot onderhoud dat nodig is om het schip te laten voldoen aan de huidige normen is geen geld. Medio september wil het bestuur stoppen met de activiteiten. Tegen die tijd wordt besloten of het schip wordt verkocht.

Kremer en zijn medestanders willen dat voorkomen. ,,De Voorwaarts Voorwaarts moet in Groningen blijven. Er is in het verleden zoveel overheidsgeld in gestopt.” De Groninger voelt zich geroepen om zich in te zetten voor het schip omdat hij bevriend was met de in 2013 overleden Addy Boerma. Boerma was begin jaren ‘80 pleitbezorger om het toen in deplorabele staat verkerende schip te restaureren.

Kremer, die zelf een verleden heeft in de scheepsbetimmering, denkt dat de mankementen aan het schip te verhelpen zijn. ,,Maar dat moet je niet door bedrijven laten uitvoeren.” Hij wil dat het schip wordt opgeknapt door vrijwilligers. ,,Dat gebeurt met schepen in andere steden ook. Dus waarom hier niet.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Draaischema Eilandbrug hindert chartervaartHet zou niet gek zijn als de Eilandbrug bij Kampen eenzelfde draaischema krijgt als de Ketelbrug, dus tweemaal per uur op een vaste tijd. Dat is nu niet het geval en dat maakt het lastig voor de chartervaart in Kampen.
‘De bediening van de Eilandbrug wacht soms wel een half uur op tegemoetkomend verkeer en als gasten dan met de trein naar huis moeten, willen ze nog wel eens een aansluiting missen', zo klonk het recent tijdens een ronde-tafelgesprek aan boord van de Summertime tussen chartervaartondernemers en brancheorganisatie BBZ, in het bijzijn van enkele lokale politici, onder wie CDA-raadslid en kandidaat-Kamerlid Hilde Palland.

Pam Wennekes van de BBZ beloofde het punt mee te nemen naar het eerstvolgende overleg met Rijkswaterstaat. Overigens is na bemoeienis van het Kamper gemeenteraadslid Cor Adema al een regeling getroffen voor het draaien van deze bruggen buiten de normale bedieningsuren.
De chartervaart in Kampen zou het op prijs stellen als de bedienaars van de Eilandbrug (Rijk) en stadsbrug Kampen (gemeente) contact zouden hebben over hun beleid.
Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee
— Wiegbrug nog zeker twee weken dicht6 april - Al drie weken is er geen scheepvaartverkeer mogelijk op de Kostverlorenvaart, het kanaal dat het IJ met de Nieuwe Meer verbindt. Nu ook het recreatieseizoen weer is begonnen, treft de stremming ook de pleziervaart. De Kostverlorenvaart is namelijk een belangrijk onderdeel van de zogeheten staande mastroute, die de Zeeuwse wateren via het IJsselmeer met Delfzijl verbindt. Alle bruggen op deze route zijn er op afgestemd om zeilschepen met grote masten door te laten. Op de Kostverlorenvaart gebeurt dat in de regel ’s nachts.

De Wiegbrug, die De Clercqstraat met de Admiraal de Ruyterweg verbindt, kan al sinds 17 maart niet meer open en dicht, vanwege een defect aan de tandwielen. „Verder technisch onderzoek deze week moet de schade aan de tandwielen vaststellen”, laat een woordvoerster weten. Bedrijven die actief zijn in de binnenvaart vrezen dat tandwielen vervangen moeten. Deze moeten in Polen worden gegoten en dat kan zes tot acht weken duren.

De gemeentewoordvoerster neemt een ruimere marge. „Afhankelijk van de schade kan dit drie weken tot drie maanden duren voordat de brug weer in gebruik wordt genomen. Volgende week weten we daar meer over. Als blijkt dat er ernstige schade is aan de tandwielen dan moeten deze vervangen worden en kan het twee tot drie maanden duren voordat de brug gerepareerd is. De tandwielen moeten speciaal op maat gemaakt worden en moeten uitharden. Als de schade aan de tandwielen meevalt dan zal de reparatie circa drie weken duren.”

De gemeente gaat onderzoeken of de Wiegbrug enkele nachten gecontroleerd open gezet kan worden voor de scheepvaart die niet om kan varen. „Volgende week weten we daar ook meer over”, aldus de woordvoerster.
— Tonnenloods maakt plaats voor kunstDe tonnenloods op West-Terschelling krijgt een multifunctionele functie. Er wordt plaatsgemaakt voor de kunst. Een deel blijft in gebruik als werkplaats van de Vaarwegmarkeringsdienst; de rest wordt expositie- en theaterruimte. Dat zijn Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de gemeente Terschelling overeengekomen. De plannen werden woensdagavond aan toekomstige gebruikers gepresenteerd.

Het honderd jaar oude gebouw, dat volgens eigenaar Rijkswaterstaat van iconische betekenis is voor het havengebied van West, krijgt een toeristische functie als informatiecentrum. De officiële naam wordt Betonningsloods. De plannenmakers willen dat de nautische en waterstaatsgeschiedenis van Terschelling in wisselexposities zichtbaar worden gemaakt.

Het industriële en arbeidskarakter van de loods moet behouden blijven. Ook de relatie met Werelderfgoed Waddenzee en de rijke cultuur en natuur van het eiland worden gepresenteerd. Daarmee kan de Betonningsloods de functie van het gemeentelijk Centrum van Natuur en Landschap dat op termijn gaat sluiten, overnemen. Flexibiliteit bij de inrichting wordt uitgangspunt, wat de ruimte moet ook geschikt zijn voor congressen, feesten en theatervoorstellingen.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,09) 
— NBKB start “wetsite” voor de binnenvaart-wetgevingDe wet- en regelgeving waaraan binnenvaartschepen dienen te voldoen is zeer complex. Op internet is deze moeilijk, deels, of niet up to date beschikbaar. Binnenvaartwet.eu heeft in nauwe samenwerking met RBV-Advies het op  zich genomen om een wet- en regelgeving site te bouwen welke de totale binnenvaart wet- en regelgeving omvat. Een deel van de wetgeving op de site is bovendien bewerkt, de overgangsbepalingen worden bij de betreffende artikelen getoond. Hierdoor wordt veel bladeren voorkomen. De site is een initiatief van NBKB, een certificeringsbureau voor de binnenvaart.

Binnenvaartwet.eu heeft het op zich genomen om er zorg voor te dragen dat de site volledig up to date is en wordt gehouden. Binnenvaartwet.eu is een stichting en heeft daardoor geen winstoogmerk. Het opzetten van een dergelijke website, bijhouden en afnemers blijvend informeren over wijzigingen van wet- en regelgeving gaat helaas echter niet voor niets.

Daarom heeft Binnenvaartwet.eu twee soorten abonnementen op haar wet- en regelgeving site en wel:
 - Een volledig abonnement voor de volledige wetgeving welke dan ook uiteraard gedownload kan worden
 - Een beperkt abonnement voor diegene die uitsluitend de wet- en regelgeving waarvan tijdens het inspecteren ten behoeve van de certificering gebruik gemaakt wordt, inzichtelijk willen hebben en kunnen downloaden.

De kosten voor een volledig abonnement zijn EUR 150,- en voor een beperkt abonnement EUR 35,- per jaar, exclusief BTW.

Op de site is ook een mind-map beschikbaar die een volledig en duidelijk overzicht geeft over de binnenvaart wet- en regelgevingen. Inbegrepen in het abonnement zit ook dat wanneer er wijziging in wet- en regelgeving plaatsvindt de abonnees automatisch geïnformeerd.
Voor meer info kijk je hier  
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Stichting Behoud Hoogaars weg uit Arnemuiden
— Dagcursus Varen als Vroeger: op 20 en op 21 mei
— Keren Batavia luidt seizoen Bataviawerf in

— Museumhaven Willemsoord heeft de wind mee

— Succesvolle Vlootdag voor skûtsje De Eenvoud
— Sluit je aan bij het Platform Erfgoedhavens Nederland

— Schippers van weleer: Johannes Ooms (72), schipper 1966-2007

— Albert en Trientje terug op eerste schip
— Vlaggetjesdag Muiden 2017

— Speuren naar Anjo werpt langzaam vruchten af

— Haarlemse Vaardagen 26 t/m 30 juli 2017
— NBKB start “wetsite” voor de binnenvaart-wetgeving

— Bark Europa bijna klaar voor nieuwe wereldreizen

— Samenwerking Balk Shipyard en Werf ‘t Kromhout
— Eerste contouren Rivierboulevard Hasselt zichtbaarZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz