Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 848, 5 april 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz
Scheepswinkel van Meer
defotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier
BBZ nieuws:

— Vertrekkende Tweede Kamerleden geëerd door de BBZ
— Arbeidstijdenregistratie

Overig nieuws:

— Betaalbare kaarten voor OpenCPN
— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeil
— Bunkerschip en winkel behouden voor Hoorn

 — Marker Wadden nog niet open

— De lange geschiedenis van zeilklipper Kaat Mossel
— Aansprakelijkheid gaat ver, heel ver

— Uitslagen Pieperrace

— Pas op de plaats met plan Willemshaven
— Sail Royal Greenwich van 12 tot 16 april

— Race of the Classics naar Ipswich

— Haven Amsterdam dwingt Averechts boekingen af te zeggen
— Extra zeiltochten naar Texel met Eilandhopper

— Waterpolitie stopt met acties na toezegging korpsleiding

— Schipper gevraagd voor dagtochten op Stedemaeght
    (advertentie)


— Zaterdag Vlootdag Harlingen

— Klipper uit Zwartsluis gaat de Waddenzee op
— Windparken nog niet open voor kleine scheepvaart

— Kunstmatige riffen moeten scheepswrakken beschermen

— Controle naar werken op riviercruiseschepen
— Boskalis en Van Oord gaan Houtribdijk versterkenBBZ nieuws

— Vertrekkende Tweede Kamerleden geëerd door de BBZ


V.l.n.r Pam Wennekes (BBZ), Lutz Jacobi (PvdA), Betty de Boer (VVD), Sicko  Heldoorn (voorzitter BBZ)

Bij de afscheidsreceptie van Betty de Boer als lid van de Tweede Kamer, donderdag 30 maart, hebben Betty de Boer (VVD) en de eveneens vertrekkende Lutz Jacobi (PvdA) uit handen van de voorzitter van de branche organisatie voor de Beroepschartervaart (BBZ), Sicko Heldoorn, de "BBZ NAGELBANK MET KORVIJNAGEL" ontvangen.

Een nagelbank is een balk op een zeilschip waar de lijnen(vallen) samenko-men, waarmee de zeilen worden gehesen. Er zitten gaten in, waar nagels, de korvijnagels, in steken. Hier worden de lijnen op "belegd" (vastgebonden).
De BBZ nagelbank is vervaardigd door charterschipper Henk Hortensius.
Betty de Boer en Lutz Jacobi hebben deze "onderscheiding" ontvangen voor hun grote betrokkenheid bij de Beroepschartervaart.
Als woordvoerder scheepvaart van hun fracties hebben zij in de Kamer altijd aandacht gevraagd voor de mogelijkheden en moeilijkheden van deze sector.
— Arbeidstijdenregistratie
 


Sinds 1 januari 2017 moeten de arbeidstijden van werknemers in de binnenvaart geregistreerd worden. De wetgever laat het echter aan ondernemers in de sector zelf over om daar invulling aan te geven.
 
Naast de registratie moeten de gewerkte uren ook maandelijks bekrachtigd worden door werkgever en werknemer. Dit kan door het maandelijks aftekenen van de werkstaat door werkgever en werknemer. De werknemer dient hier een kopie van te krijgen. Daarnaast moet de registratie een jaar bewaard blijven.
 
Om hier op een makkelijke manier invulling aan te geven heeft de BBZ voor haar leden een werkstaat in EXCEL-format opgesteld. Deze kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden.

Van zelfstandigen en personen die in dienst zijn van hun eigen onderneming hoeven de arbeidstijden niet geregistreerd te worden.
 
Deze verplichting komt voort uit de invoering van Richtlijn 2014/112/EU en zou ondernemers in de binnenvaart de mogelijkheid moeten bieden om werknemers meer dagen achter elkaar te laten werken. Over hoe dit precies uitpakt voor de seizoensgebonden passagiersvaart is de BBZ in gesprek met de ILT.

Einde BBZ nieuws
— Betaalbare kaarten voor OpenCPNOpenCpn biedt nu betaalbare vector-kaarten aan welke zijn gemaakt vanuit betrouwbare gegevens van hydrografische diensten. Daarvoor heeft OpenCPN afspraken gemaakt met een aantal Europese Hydrografische diensten.

OpenCPN is een open source programma, dat wordt ontwikkeld door veel vrijwilligers. Dat idee willen ze ook volhouden voor hun kaarten. Omdat de gegevens moeten worden geconverteerd worden er wel kosten in rekening gebracht. Dit is echter heel beperkt, een complete kaart van Nederland en België kost bv € 17,85. Hiermee zijn ze de goedkoopste kaarten die op dit moment voor elektronische navigatie beschikbaar zijn. Een gekochte kaart is slechts bruikbaar op één computer.

De “OpenCPN Encrypted System Electronical Nautical Charts zijn hier te vinden. De installatie kan alleen op de nieuwste versie van OpenCPN (4.6.0) en wordt hier helder beschreven op
— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeilHet is over en uit voor de 'Voorwaarts Voorwaarts', de tweemastkoftjalk die vaak als vlaggenschip voor de gemeente en de provincie Groningen werd ingezet. Het schip is na dertig jaar toe aan een opknapbeurt. Dat kost zeker 100.000 euro. Bovendien is het schip dan zeker twee maanden uit de vaart en in die periode kan er niets worden verdiend.

'Trieste dag'
Daarom heeft de stichting, die het schip beheert, 'met pijn in het hart' besloten er een punt achter te zetten. Sponsoren en donateurs zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het besluit. 'Het is zonder meer een trieste dag', zegt Otto Torenbosch. Hij is al zeventien jaar betrokken bij de Stichting tot Behoud van de Tweemastkoftjalk Voorwaarts Voorwaarts anno 1899, zoals het officieel heet.

Oude dame
De stichting werd in 1984 in opgericht om de 'Voorwaarts Voorwaarts' in stand te houden. 'Dat hebben we met veel liefde gedaan. Maar het is een oude dame die heel veel aandacht en vooral onderhoud nodig heeft. Normaal kunnen we dat prima opvangen, maar nu niet.' Torenbosch doelt daarmee op een lekkage, waardoor er nu zo'n 100.000 euro nodig is voor reparaties. 'Wij hebben als stichting een exploitatie van 125.000 tot 130.000 euro. Dan is een ton heel veel geld.'

Schuldenvrij
De stichting heeft met de belangrijkste relaties, waaronder gemeente en provincie, al om tafel gezeten. 'We willen hier schuldenvrij uitkomen en kijken of we het schip een goed plekje kunnen geven.'
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord      
Lees hier het artikel in het DVHN  

Of lees een tweede artikel “Hoe de Voorwaarts Voorwaarts aan de grond liep” in het DVHN op Blendle (€ ) 

Of lees het artikel “Statenjacht dat total loss was geweest” lees je hier in het DVHN via Blendle (€)
— Bunkerschip en winkel behouden voor HoornHet bunkerschip Atalante en de winkel in scheepsbenodigdheden blijven toch behouden voor Hoorn. Voorlopig blijft ook het Oostereiland de plek waar de voorziening aan de steiger ligt. De nieuwe eigenaar is een bekende in de Hoornse haven: Jeroen van Apeldoorn.

Het zag er even naar uit dat er in Hoorn dit vaarseizoen geen mogelijkheid zou zijn voor de plezier- en beroepsvaart om diesel te tanken en van het vuilwater af te komen. De eigenaars van de Atalante, Jan Koelink en Marion de Bruin, hadden het helemaal gehad met de hinder die ze ondervinden van de riviercruiseschepen. Een koper voor het bedrijf was er niet.

Tot deze week, toen er overeenstemming werd bereikt met ondernemer Jeroen van Apeldoorn. Hij is - onder meer - havenmeester in de Schelphoek en schipper van de Derra. ,,Voor mij was het belangrijk om te weten dat het bedrijf bij het Oostereiland kan blijven met een nieuwe eigenaar’’, zegt Van Apeldoorn.

Jan Koelink en Marion de Bruin, die ook wonen op de Atalante, zijn opgelucht door de overname. ,,Hier worden heel veel mensen in Hoorn blij van’’, aldus Koelink. Van Apeldoorn wordt de eigenaar van het bedrijf, maar gaat er niet zelf werken. ,,Er komt iemand in die heel veel verstand heeft van zeilen.’’
Op dit moment is de winkel gesloten. Van Apeldoorn verwacht dat over een week of twee de zaken rond zijn en het bedrijf weer volop kan draaien.
Lees het gehele artikel op de bron:  NHD  

— Marker Wadden nog niet openDe Marker Wadden zijn nog volop in ontwikkeling. Nu er voldoende geld beschikbaar is gekomen om alle vijf eilanden te ontwikkelen blijft het werk daar nog een flinke tijd doorgaan. De eilandengroep is omgeven door werkbetonning waar schepen niet binnen mogen komen.

Over enkele weken verhuist de zandzuiger van de NO hoek naar de zuidkant, waar een nieuw bezink-gat zal worden uitgegraven om de eilanden op te spuiten. Directie Marker Wadden heeft het plan om dan de werkbetonning aan te passen zodat men dichter bij de NO kant van het eiland kan komen. Hiermee kan een indruk verkregen worden over deze nieuwe natuur-eilanden.In de zomer van 2018 zal het hoofdeiland worden opgeleverd door aannemer Boskalis, waarna het open gesteld zal worden voor recreatievaart en chartervaart. Er komt o.a. een steiger van ca 50 meter met afweermogelijkheden aan twee kanten. Er komt ook een havenmeester en walstroom voor de chartervaart. Op dit eiland wordt ca 12 kilometer aan wandelpaden aangelegd. De andere vier, kleinere, eilanden zullen niet toegankelijk worden.

— De lange geschiedenis van zeilklipper Kaat Mossel


Foto: Kaat Mossel als driemaster, fotoarchief Sjak Romijn

Veel schepen hebben een lange, interessante geschiedenis, dat geldt zeker voor de Kaat Mossel. In 1904 bestelde Hendrik de Vries een zeilklipper bij scheepswerf De Boer in Lemmer, bekend van zijn mooie geklonken Lemsteraken voor de plaatselijke vissers. In 1905 ging ze te water, de naam werd De Tijd sal ‘t Leeren.

Nog een echt rank zeilschip met een mooie zeeg, flinke ronde kimmen en een slank kontje. Eerst nog met een grote voormast en kleine bezaan, maar die verdween al snel, een éénmaster betaalde minder belasting. Ze bracht vaak koeienstront over de Zuiderzee naar de Bollenstreek.
Rimke Groenhof werd de tweede schipper. Het werd crisis, een krappe tijd. Toch liet hij in 1930 een 30 pk Kromhout plaatsen en het schip drie meter verlengen.
In 1953 kocht Hendrik Smaal de klipper en noemde haar Risico. Hij liet er een stuurhut op zetten en de den verhogen, het zeiltuig verdween. Bertus Smaal volgde zijn vader op. De motorklipper voer nu kunstmest van de Staatsmijnen naar Oost-Groningen.
Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee

Regelmatige gast en schrijfster Maaike Oostingh heeft een boek over de Kaat Mossel gemaakt. De volledige geschiedenis met veel leuke anekdotes en foto’s. Zo hoop ik mijn gasten ook bij de geschiedenis van deze geweldige klipper te betrekken.’ De Kaat Mossel, de rijke geschiedenis van een klipperschip (1914- 2016), Maaike Oostingh , ISBN 978- 90-826186-0-0.
— Aansprakelijkheid gaat ver, heel ver


Foto: Peter Fokkens

De overeenkomst met de klant is een sleuteldocument wat betreft aansprakelijkheid bij schade of ongevallen. Wiens naam er op het contract en op de factuur staat bepaalt wie aansprakelijk kan worden gesteld. Dat stelde mr drs Ynke Ooijkaas van Van Dijk Advocaten onlangs tijdens een workshop over juridische aansprakelijkheid in de chartervaart.

Wat veel schippers zich volgens haar niet realiseren, is dat de meeste boekingskantoren zelf geen contracten afsluiten met de klant, maar dat doen namens de schipper-eigenaar. Daardoor lopen de kantoren zelf geen risico. Nu de kantoren erop aandringen dat de schipper een steeds uitgebreider dienstenpakket levert aan de klant, en die ook door het boekingskantoor laat promoten, levert dat een groeiend risico op voor schippers en kapiteins. De klant kan zich namelijk beroepen op gewekte verwachtingen. En dan is dat fietstochtje of museumbezoek geen spontaan uitje meer dat door de klant op eigen risico wordt aangegaan. Als het om meer dan een dagtocht gaat, is het een onderdeel van de reisovereenkomst.
Lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Uitslagen PieperraceAfgelopen zaterdag en zondag zeilden 57 schepen een wedstrijd op het Markermeer bij Volendam, de Pieperrace. De wedstrijd was in twee secties verdeeld. Door de verschillende starttijden komen kleine en grote zeilschepen ongeveer rond hetzelfde tijdstip weer binnen.

De voorzitter van de Stichting Pieperrace, Harry Hulskemper, praat het evenement soepel en onderhoudend aan elkaar vanuit het kantoor van de havenmeester.

De zeilwedstrijd, die eigenlijk een demonstratie van zeemanskunst, vakmanschap en gezelligheid is, is het jaarlijks begin van het vaarseizoen.Alle uitslagen vind je hier
En er staat een meer uitgebreid verslag van Hajo Olij in de Schuttevaer van deze week
— Pas op de plaats met plan WillemshavenHARLINGEN De ontwikkeling van de Harlinger groeidiamant de Willemshaven gaat wat trager dan gedacht en gehoopt. Zo staat er een definitieve streep door de Nova Zembla Experience. In september was al bekend dat de stichting Nova Zembla Experience niet hoefde te rekenen op subsidie van het Waddenfonds. Het fonds besloot na jaren van positief overleg dat de miljoenen naar de Afsluitdijk gaan. Hier komt vanwege de vernieuwing van de Afsluitdijk een belevingscentrum over de wadden.

Met het wegvallen van de subsidie trokken ook andere gulle gevers zich terug. „Alleen een subsidie van de gemeente zou ons nog kunnen helpen”, zegt Gerald de Weerd van de stichting. Maar hier hoeft de stichting niet meer op te rekenen. De intentieovereenkomst die eigenlijk vorig jaar mei al was afgelopen, wordt nu definitief niet verlengd door de gemeente.

Harlingen richt zich nu liever op het aantrekken van kleinschalige activiteiten in de loodsen aan de Willemshaven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de organisatie Carex die leegstaande panden van nieuwe invulling voorziet. Het project rond de herbouw van de Willem Barentsz krijgt ook een plek in de Willemshaven.

Evenals bij de Nova Zembla Experience lopen ook de plannen voor de marina voor plezierjachten niet soepel. Al langer was bekend dat geen van de geïnteresseerde exploitanten tegemoet kon komen aan het eisenpakket van de gemeente. Het college schrijft aan de raad dat die eisen wellicht naar beneden moeten worden bijgesteld. Ze speelt ook met de vraag of de gemeente de haven in eigen beheer zou moeten nemen. Hierop komt het gemeentebestuur in de tweede helft van dit jaar terug.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€) 
— Sail Royal Greenwich van 12 tot 16 aprilVan 12 tot 16 april vindt in London het Tall Ship Festival 2017 plaats. Greenwich is de startplaats voor de ‘Rendez -Vous 2017 Tall Ships Regatta’ naar Quebec, Canada. De Tall Ships zijn beschikbaar voor hospitality tochten en voor individuele ticket-verkoop. De schepen liggen in Greenwich en Woolwich.

Van de circa dertig Tall Ships in London zijn de Nederlandse schepen goed vertegenwoordigd: maar liefst dertien Nederlandse Tall Ships zijn aanwezig.
Meer info over Sail Royal Greenwich vind je hier
Voor meer info over Rendez-vous 2017 kijk je hier


Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Race of the Classics naar IpswichZondagmiddag klonk bij de Veerhaven in Rotterdam het startschot voor de Race of the Classics. Het startschot werd gegeven vanaf de Urania, het zeilschip van de Nederlandse Marine. Het was de showstart, die voor de Erasmusbrug plaatsvond. Daarna voeren de 21 deelnemende schepen naar zee, om voorbij het verkeersscheiding-stelsel opnieuw te starten. Meer dan 500 studenten doen mee aan dit jaarlijkse evenement.

Vroeg in de middag klonk het startschot vanaf de Urania, het zeilschip van de Nederlandse Marine. Weinig wind, maar wel prachtig weer met een zonnetje en blauwe lucht sierde de showstart, waarbij de 21 deelnemende schepen achter elkaar Rotterdam uitvoeren. Meer dan 500 studenten doen mee aan het jaarlijkse evenement.


De Nederlandse schepen in Ipswich

Inmiddels zijn alle schepen de mistige Noordzee overgestoken, en was er een groots feest in Ipswich. Vandaag vertrekken ze weer naar Nederland. Zaterdag varen alle schepen van Beverwijk naar Amsterdam. Na de laatste mijlen over het IJ eindigt deze spectaculaire week aan de Sumatrakade.
— Haven Amsterdam dwingt Averechts boekingen af te zeggenTom Schaefers en Karin van Beek namen met hun tweemastklipper Averechts deel aan de actie van zondag 26 maart voor ligplaatsen voor de zeilchartervloot in Amsterdam. Ze hebben een juridisch conflict met Haven Amsterdam over een afgewezen reservering voor een ligplaats. ‘Het zijn duizenden euro’s die je misloopt.’

In 2007 kochten Tom Schaefers (1958) en Karin van Beek (1962) de in 1892 gebouwde tweemastklipper Averechts (37 x 6,50 meter, 450 vierkante meter zeiloppervlak, 240 pk GM, 30 bedden). Tom komt uit de bouw en heeft altijd privé gezeild. ‘Je koopt steeds een grotere boot en op een gegeven moment hou je plek over. Zo zijn we in het charteren terechtgekomen.’ Tom en Karin hebben zich aangesloten bij het initiatief van charterondernemer Heine van der Molen, die een charterhaven wil realiseren in het NDSM-gebied. Maar zolang niet zeker is dat daar in de winter met gasten mag worden overnacht, vinden zij het onbetaalbaar.
Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Extra zeiltochten naar Texel met EilandhopperDe Eilandhopper, een zomerveerdienst met twee historische zeilklippers tussen de Waddeneilanden, heeft een nieuw traject in haar programma opgenomen: Terschelling-De Cocksdorp vice versa. Door de toevoeging wordt Texel

,,We varen met een van de vaartuigen, De Avontuur uit 1909, tussen medio juli en eind augustus al eens per week naar de haven van Oudeschild’’, vertelt Henny Moeler van De Eilandhopper.
,,Met de Willem Jacob, de andere zeilklipper uit 1889, gaan we straks ook drie maal naar de oostpunt van Texel. Dat gedeelte van de Waddenzee wordt minder bevaren, is veel ruiger en een deel van de vaarroute heeft geen boeien. Daar moet de schipper dus zijn eigen weg vinden.’’

In de dienstregeling zijn voor de tochten van Terschelling naar De Cocksdorp vice versa drie periodes geprikt. Op 24 juli, 7 augustus en 21 augustus staat om negen uur ’s avonds het vertrek vanaf Terschelling gepland.
Op 25 juli is de aankomst op Texel om twee uur ’s middags, 8 en 22 augustus is dat om twaalf uur.
Vanuit De Cocksdorp wordt dan dezelfde avond alweer het ruime sop gekozen: op 25 juli om negen uur, op 8 augustus om half acht en op 22 augustus om negen uur. De volgende dag wordt om tien uur ’s ochtends (26 juli) of een uur in de middag (9 en 23 augustus) aangemeerd op Terschelling.
Lees het gehele artikel op de bron: Helderse Courant Maritiem van 31 maart
— Waterpolitie stopt met acties na toezegging korpsleidingDe acties die de waterpolitie onder meer in Lelystad voerde, zijn opgeschort. Volgens politievakbond ACP is de korpsleiding aan de eisen van de protesterende agenten tegemoet gekomen.

Ruim twee weken voerde de waterpolitie actie, omdat ze vinden dat ze het werk op het water niet goed en veilig kunnen doen. Door de reorganisatie bij de politie zouden er bij de eenheid te weinig mensen met nautische ervaring zijn overgebleven.

Volgens de politiebond is nu toegezegd dat er meer mensen op de boten komen en er minder strak wordt vastgehouden aan het budget. Toch zijn agenten er nog niet helemaal gerust op dat het goedkomt. Daarom zijn de acties niet beëindigd maar opgeschort, totdat korpschef Erik Akerboom het eindoordeel geeft, zo laat de vakbond weten.

— Schipper gevraagd voor dagtochten op Stedemaeght
    (advertentie)Foto: Wouter van Dusseldorp

De driemastbark Stedemaeght is al 23 jaar de ultieme locatie voor bedrijfsuitjes/-feesten, bruiloften en andere diverse evenementen. De Bataviahaven te Lelystad is haar thuishaven.

Wij zijn op zoek naar een Schipper dagtochten (m/v, fulltime of parttime)

Jouw taken zijn:
•    Het varen en zeilen met onze gasten op de Stedemaeght
•    Het aansturen van de matrozen tijdens tochten
•    Het plegen van het dagelijkse onderhoud van het schip
•    Het coördineren van het groot onderhoud

Jouw eigenschappen:
•    Gastvrij en representatief
•    Goede beheersing van de Nederlandse taal, Engels is een pre
•    Kennis van de Nederlandse binnenwateren, met name het Markermeer en het IJsselmeer
•    Bij voorkeur woonachtig in de omgeving Kampen - Lelystad

Je hebt minimaal
•    Groot Vaarbewijs of Groot Zeilbewijs
•    Marifooncertificaat
•    Bij voorkeur BHV

Wij bieden
•    Een uitstekend salaris
•    Flexibele werktijden

Aanvaarding in overleg. Zie ook de site van de Stedemaeght.  Geïnteresseerd of vragen? Neem contact met ons op via info@stedemaeght.nl of bel 06-24 70 39 50 (Jan-Allard Slurink)
— Zaterdag Vlootdag HarlingenDe Vlootdag is de jaarlijkse feestelijke opening van het zeilseizoen van de bruine vloot in de Zuiderhaven van Harlingen.

Bezoekers krijgen een indruk van de activiteiten van de bruine zeilvloot op het Wad, live muziek, heerlijk eten, de Nautische markt & braderie, shantykoren, bezichtigen van oude ambachten, diverse workshops en kinderen kunnen zich vermaken in/op de aanwezige attracties.

Aan beide kanten van de Zuiderhaven komen klippers, schoeners en tjalken te liggen. Er is de mogelijkheid de schepen te bezichtigen, te genieten van de nautische sfeer en als klap op de vuurpijl kunt u een stukje meevaren met een van de schepen op het Wad! Ook het driemast volschip de Christian Raich kan bezocht worden.

Harlingen staat tijdens de Vlootdag volledig op z’n kop tijdens dit nautische festijn en is daarmee een fantastisch dagje uit voor het hele gezin!
Kijk hier voor eer info 

— Klipper uit Zwartsluis gaat de Waddenzee opDe klipper Avondrood kiest binnenkort het ruime sop. Kapitein Rob Peetoom gaat deze zomer vanuit Kampen varen op het Ketelmeer, IJsselmeer en de Waddenzee.

Maar voordat de zeilende gasten aan boord komen, moet de 117 jaar oude schuit er natuurlijk wel pico bello uitzien. Matroos Neele Alker uit Duitsland was deze week nog druk bezig de aan de Handelskade in Zwartsluis afgemeerde boot te verven. Ze is sinds maart vorig jaar het vaste maatje aan boord van de 38 meter lange tweemaster. Die is van binnen helemaal ingericht op het varen met gasten, met twee- en vierpersoons hutten, een kombuis en de afgelopen winter geheel vernieuwde sanitaire voorzieningen.

Rob Peetoom is sinds 1998 werkzaam als zelfstandig schipper in de zeilende passagiersvaart, ook wel ook chartervaart genaamd. Daarvoor was hij stuurman op de wilde vaart en voer hij op schepen die stukgoed vervoerden. “Na tien jaar de wereld rond gezworven te hebben was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Nu, na bijna twintig jaar charteren, vaar ik nog steeds met erg veel plezier rond met gasten.”

Peetoom begon ooit met een tjalk. Tegenwoordig zeilt hij met de in 1900 gebouwde rivierklipper Avondrood, die in 1987 is omgebouwd tot zeilend passagiersschip. “Een groter schip met een romantische naam die uitdaagt om te genieten van mooie lange zomeravonden en de rood ondergaande zon tegemoet te zeilen.” Tevens heeft de boot haar naam te danken aan het nachtvlindertje Avondrood, dat volgens Rob Peetoom rondvliegt in een gebied waar hij altijd graag overnacht,  het Ketelmeer.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— Windparken nog niet open voor kleine scheepvaartDe Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën van de wereld. Deze drukte zal de komende jaren toenemen, onder meer door de aanleg van windparken. Daarom is het van belang dat de ruimte in deze zee zo goed mogelijk wordt benut. Het open stellen van de Nederlandse windparken voor kleine scheepvaart draagt daaraan bij.

Nog geen toegang
Op dit moment is het verboden om de windparken zonder toestemming te betreden. In 2017 worden de Nederlandse windparken in de Noordzee toegankelijk voor schepen met een lengte over alles (LOA) tot 24 meter. Op dit moment is er nog geen definitieve datum van openstelling bekend.

Voorwaarden
Doorvaart zal alleen toegestaan zijn als aan strikte voorwaarden wordt voldaan. De voorzieningen, regels en veiligheidstips rondom de doorvaart in windparken zijn nu in voorbereiding.
Bron: Noordzeeloket  
— Kunstmatige riffen moeten scheepswrakken beschermen


Afbeelding: deel van de wrakkenkaart Waddenzee, Rijkewaddenzee

In de Waddenzee liggen honderden scheepswrakken en sommige daarvan zijn van cultuurhistorische waarde. Om die wrakken goed te beschermen tegen de invloeden van de zee, wordt deze zomer een proef gedaan met de aanleg van kunstmatige riffen van natuurlijk materiaal. Daarvoor wordt er gaas over een wrak gelegd, waaronder zand wordt gevangen. Na verloop van tijd wordt het wrak bedolven onder een zandbult en krijgen planten en dieren er een plekje.

De komende tijd wordt het project gevolgd om te zien wat de resultaten zijn en of de aanpak moet worden aangepast.
Lees het gehele artikel op de bron: Omrop Fryslan 
Of lees het oudere artikel op Historiek  
— Controle naar werken op riviercruiseschepenInspecteurs van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn onderzoeken gestart naar de arbeidsomstandigheden op riviercruiseschepen. Woensdag voert de maritieme vakbond Nautilus in Amsterdam actie voor verbetering van het werk aan boord.

Volgens vakbondsman Carl Kraijenoord (International bestuurder Binnenvaart bij Nautilus) zijn de arbeidsomstandigheden abominabel. Horecapersoneel aan boord verdient gemiddeld 600 tot 800 euro netto per maand en ze moeten met drie man op een kleine hut verblijven. Werkdagen van meer dan twaalf uur zijn schering en inslag. ,,,Het gaat vooral om Roemenen, Bulgaren, Serviërs en Kroaten. Als je in Roemenië tweehonderd euro verdient, is zeshonderd al veel. Maar het is uitbuiting.’’
Lastig speelveld

Vorig jaar voerde de bond ook actie voor verhoging van het minimumloon aan boord. Maar dat blijkt lastig. ,,We slagen er niet goed in omdat het een lastig speelveld is met grensoverschrijdende bedrijven. Er is geen CAO of een andere overeenkomst.’’
De inspectie van het ministerie doet op dit moment onderzoek naar het werken op de schepen en kijkt dan naar de wet arbeid vreemdelingen, het minimum loon en arbeidstijdenregelingen. Over de resultaten kon een woordvoerster van het ministerie dinsdag nog niets zeggen.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD Ook schreef Carl Kraijenoord van vakbond Nautilus International een open brief aan de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren. Amsterdam ondersteund de cruisevaart op vele manieren, maar zou ook op het gebied van arbeidsomstandigheden haar verantwoordelijkheid moeten nemen.
Lees deze brief bv hier in de Binnenvaartkrant  
— Boskalis en Van Oord gaan Houtribdijk versterkenRijkswaterstaat heeft de versterking van de Houtribdijk definitief gegund aan Boskalis en Van Oord. Onder de naam 'Combinatie Houtribdijk' starten zij na de zomervakantie met de werkzaamheden. De dijk wordt deels traditioneel versterkt met steen en deels met zand. Dit biedt ook kansen voor natuurontwikkeling. In 2020 moet de versterking gereed zijn.

De Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, beschermt alle provincies om het IJsselmeer en Markermeer tegen hoogwater. De dijk zorgt er onder meer voor dat golven op het IJsselmeer bij storm niet te hoog kunnen worden. Bij toetsing is gebleken dat er verbeteringen nodig zijn om het achterland ook op lange termijn veilig te houden.

Rijkswaterstaat versterkt daarom de Houtribdijk over een lengte van circa 25 km.Steen en zandHet deel tussen Flevoland en Trintelhaven (ongeveer halverwege de dijk) krijgt een traditionele versterking van steen. Het deel tussen Trintelhaven en Noord-Holland krijgt versterking in de vorm van zeer geleidelijk aflopende zandoevers van tientallen meters breed. Het zand vangt de golven op en voorkomt zo dat het water schade toebrengt aan de dijk. Dit is nog niet eerder op deze schaal toegepast in een groot binnenwater.

Natuur toevoegen
Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers: 'Met dit project zorgen we op een bijzondere manier voor een veiliger achterland. De zanderige versterking is even veilig als een traditionele versterking, maar we voegen ook mogelijkheden voor natuur toe.' Bij Trintelhaven ontwikkelt Rijkswaterstaat zogenoemde luwtegebieden, bestaande uit kleine zandplaten en ondiep water (zie impressie, bron: Royal Haskoning DHV). Hiermee wordt aangesloten op de aanleg van de Marker Wadden, even verderop, die een impuls geven aan de waterkwaliteit van het Markermeer
Lees het gehele artikel op de bron: IJsselmeervereniging
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Gronings vlaggenschip 'Voorwaarts Voorwaarts' haalt bakzeil
— De Fryske Boerepreamen en de Nije Sylpreamen zeilen proloog
— Zaterdag Vlootdag Harlingen

— De zachtebedrace van 27 t/m 31 april
— Museumweek in het Nationaal Baggermuseum
— Willem Barenstz-project zoekt timmerlieden

— Workshops scheepsambachten tijdens Hassailt
— Lezingen op historische werf Wolthuis
— Arnhemse kadedagen 13 en 14 mei

— Uitslagen Pieperrace
— Dokkumer skûtsje De Noarderling wordt drijvend museum
— Mercator na anderhalf jaar weer in Oostende

— Vechtezomp te water gelaten in Gramsbergen
— Kamper Kogge op Urk voor onderhoud
— Boten zijn álles

— Europese subsidie voor kleine vissers
— Zeldzame koftjalk op helling Museumwerf Vreeswijk
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz