Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.
De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

Zeepost 847, 29 maart 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzZeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoorten

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
 
tvk instruktie
VHZC
Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier
BBZ nieuws:

— Bijeenkomst over haven West Terschelling

Overig nieuws:

— ‘We zijn overal welkom behalve in Amsterdam'
— Historische schepen voeren actie om verdwijnen ligplaatsen
— Bruine Vloot eist per direct ligplaatsen Amsterdam terug

— Kapitein van gestrande Holland ‘schoot ernstig tekort’

— Open Dag Race of the Classics
— Staande mastenroute A’dam tijdelijk geblokkeerd

— Medische evacuatie van Tall Ship op Noordzee

— Schipper gevraagd voor dagtochten op Stedemaeght
    (advertentie)


— Hoe de Ide Min met de noorderzon vertrok

— Rederij beperkt aansprakelijk voor schade na stuw Grave
— Drijvende zonnepanelen voor het IJsselmeer

— Staking waterpolitie baart organisatie Sail zorgen

— Maersk Tanker worden uitgerust met Flettner Rotor SailsBBZ nieuws

— Bijeenkomst over haven West TerschellingEr liggen plannen om de vrachtboot achterin de werkhaven van West Terschelling af te laten meren. Dit betekent voor de chartervloot verlies van ligplaatsen; niet alleen aan de loswal, maar ook kunnen de schepen hierdoor minder dik afgemeerd liggen.

Vorige week was de eerste bijeenkomst op het eiland over het Masterplan Havengebied West Terschelling. De weerstand om het vrachtschip achterin de haven neer te leggen was groot. Niet alleen de BBZ heeft bezwaar tegen dit idee, ook de jachthaven voorziet problemen. Gisteren presenteerde de gemeente Terschelling de plannen aan de chartervloot. Er zijn op dit moment 3 opties voor het vrachtschip: Bij het vuurtje bij Dellewal, in de kom van RWS, of achterin de haven. De voorkeur gaat uiteraard uit naar de ligplaats bij Dellewal. Lastig aan deze optie is dat het in Natura 2000 gebied ligt. Alle ideeën en bezwaren worden verzameld en op 20 april horen we wat er mee gedaan is. ’s Avonds is er een openbare bijeenkomst, de uitnodiging volgt.
 
Einde BBZ nieuws
— ‘We zijn overal welkom behalve in Amsterdam'


Actie op de Sumatrakade, foto: Pam Wekkenkes

Historische zeilschepen worden verjaagd uit Amsterdam, zeggen de schippers van de zogenoemde bruine vloot. Met een parade op het IJ werd zondag gedemonstreerd voor behoud van de nautische stoffering.

De Wadden zijn natuurlijk een prima bestemming, net als de historische stadjes aan het IJsselmeer. Maar uiteindelijk, vertelt schipper Peter Hassing van de Tsjerk Hiddes uit Franeker, willen de meeste gasten toch ook graag even in Amsterdam rondkijken. "Al is het maar een paar dagen voor een rondvaart door de grachten en een bezoek aan het Anne Frank Huis."

Amsterdam is dus van vitaal belang voor de bruine vloot, de ongeveer driehonderd historische zeilschepen in Nederland die tegen betaling passagiers meenemen voor een weekeinde, een week of langer op het water. En uitgerekend Amsterdam heeft met ingang van dit jaar de deur dichtgegooid voor deze zeilschepen.


Foto: Gerlof de Vries

"We zijn overal welkom, behalve in Amsterdam," zegt Hassing het spandoek op zijn boot na." Dat niet meer welkom zijn, behoeft enige nuance. De Sumatrakade op het Java-eiland, voorheen de vaste aanlegplek van bijvoorbeeld de Tsjerk Hiddes, is op last van de Amsterdamse Havendienst vrijgemaakt voor de vrachtvaart. De historische schepen vallen sinds januari onder het nautisch regime voor de commerciële passagiersvaart, net als de riviercruiseschepen bij het Centraal Station.

Het varend protest van een tiental schepen op het IJ moet de aandacht van de pers en de politiek trekken. Steun hebben de schippers al van gemeenteraadslid Ger Jager van de PvdA die de bruine vloot beschouwt als de nautische stoffering van de binnenstad, en vindt dat er een vaste plek achter CS moet worden gecreëerd voor de zomermaanden, en een plek in Noord voor de andere seizoenen. Het gedetailleerde reddingsplan van Jager heeft hem de waardering van de vloot opgeleverd, getuige een spandoek met zijn naam.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool 
Of kijk uitzending gemist op AT5 vanaf 2:43 
Ook Hart van Nederland besteedde aandacht aan de actie  
En een artikel in de Scheepvaartkrant 
— Historische schepen voeren actie om verdwijnen ligplaatsen


Foto: Peter Werner
 
Vijfentwintig historische schepen voeren zondagmiddag over het IJ om te demonstreren tegen het verdwijnen van ligplaatsen. De schippers moeten - als ze toch willen blijven liggen - aan nieuwe voorwaarden voldoen en per nacht honderden euro's meer betalen.
"Wij mogen hier niet meer onze normale bedrijfsvoering uitoefenen. In kleine uitzonderingen mogen we nog wel aanleggen, mits wij heel veel geld betalen om een plekje te reserveren", zegt schipper Peter Hassing.

Oorzaak van de nieuwe regels is het laten overnachten van gasten in hun boten. Het havenbedrijf vindt dat hotelactiviteiten niet op schepen horen. "Er is ook echt heel veel overlast geweest op een aantal plekken. Veel klachten van bewoners, waardoor het echt onhoudbaar bleef onlm op die plekken de zeiljachtenvaart te laten overwinteren", vertelde Havenmeester Port of Amsterdam Marleen van de Kerkhof eerder.

Hassing zegt zich gediscrimineerd te voelen: "Als jullie achter je kijken dan zie je die gigantische witte rij passagiersschepen. Die worden gigantisch gefaciliteerd, steigers voor gebouwd en wij worden gewoon de stad uitgebonjourd."
Lees het gehele artikel op de bron: Nu 
— Bruine Vloot eist per direct ligplaatsen Amsterdam terug


Veel schepen bij Protest, Mini Sail, Buiksloterweg Foto: Hajo Olij

Ruim 25 zeilende charterschepen kwamen zondag naar Amsterdam om aktie te voeren, zelfs uit het verre Harlingen. De afgelopen weken werden ze constant door de Havendienst weggestuurd en enig overleg, ook met de BBZ, wordt geweigerd. Vanaf de Sumatrakade in Amsterdam Oost en de Buiksloterweg bij het Tolhuis voeren ze de hele middag gratis met opstappers over het IJ.

Het klippertje Lauwerszee, de stokoude kotter Rexona en de schoener Meander zeilden zelfs vol tuig voorbij. Het publiek en de toeristen vonden het prachtig, een spontane Mini Sail. Op de meegevoerde spandoeken viel zo al te lezen: “Overal wordt de bruine vloot juichend onthaalt….behalve in Amsterdam” en “Een vrij ondernemers klimaat is voor deze toch al onzekere sector van vitaal belang!”
Tekst en foto: Hajo Olij van deFotoboot  http://www.defotoboot.com
Lees ook het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Kapitein van gestrande Holland ‘schoot ernstig tekort’De historische zeesleepboot Holland liep op 9 mei 2016 vast in de Westergronden bij Terschelling. De kapitein kreeg een voorwaardelijke schorsing van twee maanden van het Tuchtcollege voor de Scheepvaart.

Het schip raakte op de terugweg van een evenement in Hamburg met 17 gasten vast op de Westergronden bij Terschelling. Twaalf uur later kon de Holland met een sleepboot worden losgetrokken. Het schip had geen schade en kon zelfstandig verder naar Harlingen.

De kapitein moest zich in februari voor de gronding verantwoorden bij het Tuchtcollege. Hier gaf hij aan dat hij waarschijnlijk was afgeleid door gesprekken op de brug en daardoor in gebreke bleef bij het bepalen van de koers. Ook bij de overdracht van de wacht is niet goed naar de positie gekeken. Volgens het tuchtcollege is de kapitein „ernstig tekort geschoten in zijn taken, met de gronding als gevolg. Daardoor is de veiligheid van de opvarenden, het schip en de omgeving in gevaar gebracht”.
Het college legt de kapitein een schorsing van twee maanden op. Wel voorwaardelijk, omdat hij berouw toonde en inmiddels ook ontslag nam.
Lees hier de uitspraak van het Tuchtcollege voor de Scheepvaart 
— Open Dag Race of the ClassicsOp 1 april vindt de open dag van de 29ste editie van de Race of the Classics plaats, in de Veerhaven van Rotterdam. Tijdens deze open dag kunnen zo’n 25 Nederlandse zeezeilschepen worden bezichtigd. Ook zijn er verschillende eet- en drinkkraampjes aanwezig op de kade die dag. Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom in de Veerhaven in Rotterdam.

Traditiegetrouw zullen ruim vijfhonderd studenten op klassieke zeilschepen in de eerste week van april vanuit de Veerhaven te Rotterdam naar een Belgische of Nederlandse haven varen. Vanuit daar wordt zo mogelijk Engeland bereikt en zal de vloot een week later in Amsterdam terugkomen. Tijdens de week wordt er gevaren op een selectie van klassieke zeilschepen. Dit unieke element maakt de wedstrijd behoorlijk intensief en spannend.Op 2 april 2017 klinkt het startschot in de Veerhaven van Rotterdam. Dit zal dit jaar ook weer een mooi spektakel van uitvarende schepen voor de Erasmusbrug zijn. De schippers en de bemanning strijden vanaf die dag om de felbegeerde Challenge Cup, het Gouden Kompas, de RAA en de Media award.
Voor meer info kijk je hier 
— Staande mastroute A’dam tijdelijk geblokkeerdDe Wiegbrug over de Kostverlorenvaart in Amsterdam kan door een effect niet meer open. Daardoor is de staande mastroute over Amsterdam tijdelijk geblokkeerd.

De brug wilde op 17 maart door een defect eerst niet meer dicht. Toen hij eenmaal dicht was wilde hij niet meer open. Doordat het systeem in eerste instantie bleef draaien zijn er enkele tandwielen beschadigd geraakt, wat nu voor het huidige probleem zorgt.

In het ongunstigste geval kan de storing nog maanden voortduren. Het alternatief is de westelijke route over Haarlem. Schepen die vanuit het zuiden naar het IJsselmeer willen varen wordt aangeraden ook de route over Haarlem te kiezen.

Er is afgelopen week veelvuldig overleg geweest tussen Waternet Amsterdam en de beheerder van de Wiegbrug. Vast staat dat er zeker zes verschillende onderdelen moeten worden gecontroleerd. Denk hierbij aan tandwielen, fundaties, trusters en de verbinding tussen brug en contragewicht. Afhankelijk van de schade zullen er herstelwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Dit kan langere tijd gaan duren.Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— Medische evacuatie van Tall Ship op Noordzee


Foto: screenshot van video van de Deense luchtmacht

Vorige week dinsdag 21 maart voer de Noorse “Christian Raich” met scholieren van de Harlinger Maritiem Academie op de Noordzee, 110 mijl uit de Deense kust. Een 16 jarige scholier was gevallen en had een hersenschudding. De medisch officier wilde deze jongen naar het ziekenhuis hebben. Een helikopter van de Deense luchtmacht vloog naar het Tall Ship.

Bij aankomst van de helikopter woei het 35 knopen, en het was moeilijk om een stabiele koers te houden. Het schip was zeer levendig, en de drie masten zaten danig in de weg. Toch lukte het de bemanning van de helikopter om na meerdere pogingeneen lijn naar het schip te krijgen.

Een redder is via deze lijn naar het schip gegaan. Deze regelde  de samenwerking tussen de helikopter en de bemanning van het schip om zo de 16 jarige jongen aan boord van de helikopter te krijgen. Deze is daarna naar Esbjerg gevlogen. De jongen is in het ziekenhuis aldaar verder behandeld.Hij is inmiddels weer thuis in Harlingen.
Een indrukwekkende video van de evacuatie bekijk je hier

— Schipper gevraagd voor dagtochten op Stedemaeght
    (advertentie)Foto: Wouter van Dusseldorp

De driemastbark Stedemaeght is al 23 jaar de ultieme locatie voor bedrijfsuitjes/-feesten, bruiloften en andere diverse evenementen. De Bataviahaven te Lelystad is haar thuishaven.  Wij zijn op zoek naar een Schipper dagtochten (m/v, fulltime of parttime)

Jouw taken zijn:
•    Het varen en zeilen met onze gasten op de Stedemaeght
•    Het aansturen van de matrozen tijdens tochten
•    Het plegen van het dagelijkse onderhoud van het schip
•    Het coördineren van het groot onderhoud

Jouw eigenschappen:
•    Gastvrij en representatief
•    Goede beheersing van de Nederlandse taal, Engels is een pre
•    Kennis van de Nederlandse binnenwateren, met name het Markermeer en het IJsselmeer
•    Bij voorkeur woonachtig in de omgeving Kampen - Lelystad

Je hebt minimaal
•    Groot Vaarbewijs of Groot Zeilbewijs
•    Marifooncertificaat
•    Bij voorkeur BHV

Wij bieden
•    Een uitstekend salaris
•    Flexibele werktijden

Aanvaarding in overleg. Zie ook Stedemaegd.  Geïnteresseerd of vragen? Neem contact met ons op via info@stedemaeght.nl of bel 06-24 70 39 50 (Jan-Allard Slurink)
— Hoe de Ide Min met de noorderzon vertrokDe Ide Min was een Poolse sleepboot tot Thomas de Nijs en Paul de Jong haar in Gdansk ombouwden tot tweemast charterschoener. Dat was rond 1990, in de roerige dagen na de val van het communisme. Toen ze met het Poolse bedrijf dat de ombouw deed onenigheid kregen, begon een spannend avontuur.

Thomas de Nijs (1965), samen met Paul de Jong eigenaar van de Ide Min, vaart al zo’n 15 jaar niet meer als schipper. Tegenwoordig tuigt hij voor Sailmaster van Richard Tefsen grote dwarsgetuigde schepen en werkt als zzp’er in het onderhoud en de bouwbegeleiding van offshore windmolenparken. Maar in 1989 belandde de jonge Amsterdammer in de Poolse havenstad Gdansk om daar de ombouw van viskotter tot charterschip van de Regina Maris te begeleiden. Het was de tijd van het ‘Wilde Oosten’ na de val van het communisme. ‘Ik vond het een geweldige tijd’, vertelt De Nijs. Hij was via charterondernemer Frank Vlaun in de chartervaart terechtgekomen. Eerst voer hij op de Bartele Rensink van Vlaun, later was hij betrokken bij de opbouw van de Hendrika Bartelds.

Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Rederij beperkt aansprakelijk voor schade na stuw GraveDe Duitse eigenaar van het schip dat tegen de stuw van Grave voer, kan maximaal voor 915.000 euro aansprakelijk gesteld worden. Bijna honderd gedupeerden hebben een claim ingediend. Alleen al Rijkswaterstaat heeft een voorlopig bedrag van twintig miljoen euro geclaimd, en gaat daarom een groot deel opeisen.

Op verzoek van rederij Gefo GmbH, de Duitse eigenaar van het schip dat op 29 december tegen de stuw voer, besloot de Maritieme Kamer van de rechtbank in Rotterdam vanmiddag dat er een fonds beperkte aansprakelijkheid komt. Uit dat fonds zullen de schadevergoedingen worden betaald, aan onder meer overslagterminals, bedrijven, woonbooteigenaren en de binnenvaartschippers die na de botsing moesten omvaren. De rechter moet nog bepalen wie van de 98 indieners daadwerkelijk aanspraak kan maken op een vergoeding.

Een fonds beperkte aansprakelijkheid is gebruikelijk in de scheepvaart, zegt advocaat Herman Hoek, die een grote schuldeiser bijstaat. “Anders worden verzekeringen zo hoog dat vervoer over water onbetaalbaar wordt.” Geen binnenvaartbedrijf zou de totale schadeclaim van een botsing als bij Grave kunnen betalen. “Een familiebedrijf is dan tot in de zevende generatie gedoemd tot schuldaflossing.”
Lees het gehele artikel op de bron: Trouw 

— Drijvende zonnepanelen voor het IJsselmeerDe Topsector Energie heeft eind 2017 een omvangrijke reeks innovatieprojecten rond zonneenergietechnologie gehonoreerd. De onderwerpen van de nieuwe projecten zijn divers; vonder andere drijvende zonnepanelensystemen voor ‘wilde wateren’als het IJsselmeer.

Subsol
Submerged solar (Subsol) is een project dat een drijvend pv-systeem voor ‘wilde wateren’ zoals het IJsselmeer wil ontwikkelen. Penvoerder Sunfloat werkt in het project samen met ECN, Marin, Profi el Techniek Zelhem, Hanzehogeschool Groningen, Entrance, DSM, Tempress Systems , Femtogrid Energy Solutions, Direct Current en Wavin. Sunfl oat heeft eerder al drijvende pv-systemen voor afgesloten watergebieden ontwikkeld. Het nieuwe systeem moet dus tegen hogere golven kunnen. Eindresultaat van het project is een prototype van 30 kilowattpiek en het ontwerp voor een zonnepark van 2 megawattpiek op wild water.
Lees het gehele artikel op de bron: Solar Magazine
— Staking waterpolitie baart organisatie Sail zorgen24 maart - De Noord-Hollandse waterpolitie staakt al dagen uit protest tegen aangekondigde bezuinigingen. De politievakbond ACP waarschuwt dat overtreders en criminelen op het water nu vrij spel hebben. Maar ook de organisatie van Sail Den Helder maakt zich zorgen over de staking.

In IJmuiden, Amsterdam en Den Helder liggen de schepen van de waterpolitie sinds 14 maart aan de kant. Ze varen alleen uit in geval van nood. Als de bezuinigingen doorgaan, vaart er in Den Helder in plaats van zeven nog maar twee man personeel. De organisatie van Sail maakt zich zorgen. "Ik kan wel zeggen dat we de politie echt nodig hebben gedurende Sail", zegt Erik Willemsen van het evenement tegen NH.
Handhaving

Sail begint over drie maanden, tegelijkertijd met de Marinedagen, en is daarmee het grootste evenement in Den Helder tot nu toe. "Geen politie betekent geen controle op alle pleziervaart die hier op het water zal zijn." Zonder handhaving is er volgens Willemsen meer kans op problemen.

De zorgen leven ook bij de burgemeesters van Den Helder en Texel. Volgens de gemeente is met name de veiligheid van de Waddenzee in het geding. Voor de organisatie van Sail is het een uitgemaakte zaak. "Dus de politie moet erbij zijn. We kunnen van alles regelen, maar de politie is een wezenlijk onderdeel van Sail Den Helder", aldus Willemsen.
Zolang de vakbond geen reactie krijgt van de leiding, blijft de politie acties voeren.
Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws 
— Maersk Tanker worden uitgerust met Flettner Rotor SailsEen Maersk-tanker wordt met twee Flettnerrotoren uitgerust, als test naar het potentieel van deze wind aandrijving.  Met de rotors verwacht Maersk een vermindering van het brandstofverbruik van zo’n 7 tot 10 % te kunnen halen. Dat is afhankelijk van de windkracht en de koers van de tanker.

Partners in het project zijn onder andere Noorse rotor zeil bedrijf Norsepower Oy Ltd, in samenwerking met Maersk Tankers, The Energy Technologies Institute (ETI) en Shell Shipping & Maritime.

Maersk Tankers zal twee 30 meter hoge rotors plaatsen, met een diameter van 5 meter. De Norsepower Rotor Sail Solution is een gemoderniseerde versie van de Flettner rotor - een draaiende cilinder die het Magnus effect gebruikt om windenergie te benutten voor voortstuwing. De Rotor Sail is gemaakt van lichtgewicht composiet materialen. Wanneer de wind omstandigheden gunstig zijn, kan het toerental van de hoofdmotoren worden teruggebracht voor een netto brandstof- en emissiereducties. Onafhankelijke experts analyseren de gegevens uit het project vóór de publicatie van de technische en operationele inzichten.
Lees het gehele artikel op de bron: GCaptain 
— Berichten in de Scheepspost van deze week— Museumhaven als visitekaartje
— Lezing ‘Varen op de Sterren’ in Planetarium Franeker
— Spookschip bij Muiderslot moet snel weg

— Open Dag Race of the Classics

— Bruine Vloot eist per direct ligplaatsen Amsterdam terug
— Lezing en boekpresentatie over IJveren

— Bekvechten over historische werf

— VSRP en Schipperskring samen naar Zwartsluis
— Ansjovis jol KH 44 op helling in Broek op Langedijk

— Oudste varende cruiseschip ter wereld

— Antieke praam vaart uit met verhalen

— 17e eeuw wrak bij Poole blijkt ‘De Faam’ uit Hoorn

— Halve Maen viert opening seizoen in MuseumweekZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz